Piemonte JeSus
Kærlighed til Piemonte og italienere
Piemonte, Langhe og Alba
Det perfekte sted for vinelskere
I Piemonte finder man nogle af verdens absolut bedste vinproducenter – et sandt paradis for vinelskere. Og for alle livsnydere, der elsker det smukkeste kuperede landskab.
Vi har slået os ned i Lequio Berria – en lille kommune med knap 500 indbyggere på kanten af Barolo kommune. Hos os dyrker man hasselnødder – en anden af Piemontes skatte. Det er også her Piemontes ukroede hasselnøddekonge Papa dei Boschi bor.
Lequio Berria er “ude på landet” – selv i italiensk forstand. Og alligevel er vi kun en halv times kørsel fra hjertet af både Barolo og Barbaresco samt yndlings byen Alba. I Alba finder man både en 3-stjernede Michelin restaurant, moderne vinbarer og klassiske italienske caféer. Fælles for dem alle er, at kvaliteten er høj, betjeningen god og vinen fantastisk.
Der er mange skatte i Langhe, men den største skat af dem alle, er dog italienerne selv. Mage til gæstfrihed, livsnyderi og gode venskaber skal man lede længe efter.
DET STARTER MED VENSKABER
Venskaber og vinoplevelser i verdensklasse
Det at kunne forene venskaber og en fælles passion for vin i et rigtigt godt samarbejde – er nok det bedste ved livet som vinimportør. Og selvfølgelig også at man får lov til at smage en masse vidunderlige vine.
Piemonte er et landbrugsområde og vinbønderne er landmænd. Deres kærlighed til og stolthed over deres region, deres traditioner og den særlige jod, man finder her, er en af årsagerne til den høje kvalitet. Ud over vin, så er Piemonte verdensberømte for deres hasselnødder, trøfler – særligt den hvide Albatrøffel og for deres produktion af noget af det bedste ris i verden.
At Piemonte får æren som en af verdens bedste vinregioner, kan især tilskrives nebbiolo-druen. Den har egenhændigt givet os mange smagfulde, store vine fra både Barolo og Barbaresco. Og berømmelse til mange store og små vinproducenter…
“Et glas vin gør flere mirakler end en kirke fuld af helgener”
Italiensk ordsprog
Barbaresco
Barbaresco er en af italiens mest berømte vine. Den laves ligesom Barolo på 100% Nebbiolo.
Selvom de to vine har mange naturlige ligheder, så kan de slet ikke sammenlignes smagsmæssigt, som mange ellers tror. Den geografiske afstand mellem de to kommuner og de store forskelle i jordbunden slår tydeligt igennem. Mange vil sige at Barbaresco er en lettere og mere elegant vin – men det afhænger helt af producenten
Barbaresco-området er kun halvt så stort som Barolo, så vinproduktionen er langt mindre. Selvom Barbaresco er et mindre areal, er adskillige enkeltmarksvine blevet store og kendte navne i sig selv.
Barolo
Barolo er kendt som vinenes konge og kongernes vin. Det velklingende navn stammer fra landsbyen Barolo, der ligger midt i Langhe.
Barolo sammenlignes ofte med Barbaresco, som anses for at være Baroloens lillebror. Fællestrækkene er, at de begge altid laves på 100% Nebbiolo, hvilket er den højeste kvalitet af blå sort i Piemonte.
En ung Barolo er lukket og præget af barske tanniner, men allerede efter et par år åbner den gradvist op.
Når Baroloen ældes, skifter dens farve til teglrød, hvorefter den bevæger sig over i en orange nuance. Med sin komplekse duft af røde bær og mørke frugter, er Baroloen i en klasse for sig.
Aromaen emmer af florale elementer og mørkere noter af trøffel, chokolade og lakrids. Frugten og de florale elementer af tørrede blomster og urter går fra at være friske til at tørre ud. Den er en sand aromabombe, for dens karakter ændrer sig med alderen, helt uden at den mister sin skønne intensitet.