Nebbiolo Rose
En legendarisk drue
NEBBIOLO KLONEN - ROSÉ
Rose delle Casasse
Nebbiolo sorten ”Rosé” var engang druen bag nogle af Piemontes mest anerkendte rødvine. Desværre blev denne sjældne drue næsten udryddet i 1980’erne.
I årgang 2017 er der faktisk kun én Barbaresco, som er skabt med den legendariske drue. Det er Cascina Baricchi’s ”Rosé delle Casasse”.
Antonio Galloni, Vinous Magazine, har tildelt vinen 95 point og disse fine ord: “Gorgeous aromatics … tons of depth and character … exotic beauty. I can’t recommend the wine highly enough.”
Vinskribent og forfatter til utallige vinbøger, Ian D’Agata siger om vine lavet på 100% Nebbiolo Rosé: “Some of the best Barolos and Barbarescos I have ever tasted.”
Få Barbaresco vine har i dag større betydning end Cascina Baricchi’s “Rosé delle Casasse”, en old school riserva lavet på den sjældne og næsten forsvundne Nebbiolo Rosé-sort.
Som Ian D’Agata skriver i sin bog, Barolo Terroir, “Hver Barolo og Barbaresco … der pralede af en stor procentdel af Nebbiolo Rosé var næsten altid en mere interessant, hvis ikke bedre vin.”
Faktisk er nogle af de fineste aftapninger, D’Agata nogensinde har nydt, 100 % Nebbiolo Rosé. Disse omfatter Viettis 1971 Barolo Briacca (en af de fem største Barolo’er, han nogensinde har drukket) og Giovannini-Morescos få dyrebare årgange af “Pajorè” fra 1970’erne, som han kaldte “den bedste Barbaresco i sin æra.”
Men at finde gode vine som disse har været næsten umuligt siden 1980’erne, da producenterne rev de fleste vinstokke op til fordel for Nebbiolo-kloner med højere udbytte. Og nu hvor der er en fornyet interesse for Nebbiolo Rosé, ønsker mange avlere, at de kunne skrue tiden tilbage.
Natale Simonetta fra Cascina Barrichi er en af de få, der kan. Da Natale overtog vingården fra hans far i 1989, blev han velsignet med 20 rækker Nebbiolo Rosé plantet i 1913, og han nægtede at rive dem op.
Natale eksperimenterede langsomt med denne sort og frigav kun tre årgange af Rosé delle Casasse i sine første 20 år. Men vinens fascinerende personlighed tiltrak ham, og den blev hurtigt fokus for hans arbejde. Altid kun frigivet som Riserva efter fire års lagring på store tønder, og altid kraftfulde og smukt parfumerede Barbaresco vine.
Rosé delle Casasse, 2017 er endnu en blandt Natales kronende præstationer, som nu kan blive din.
Det er en absolut sjældenhed, da Baricchi var den eneste Barbaresco-producent i 2017, der lavede en rødvin på 100 % Nebbiolo Rosé – på den måde er hver flaske en enhjørning i sig selv.
Du kan læse om Natale og Cascina Baricchi, ved at besøge vores beskrivelse af vingården her.
Men lad os først vide, hvad du gerne vil have.
DU BESTILLER HER
“Et glas vin gør flere mirakler end en kirke fuld af helgener”
Italiensk ordsprog
Barbaresco
Barbaresco er en af italiens mest berømte vine. Den laves ligesom Barolo på 100% Nebbiolo.
Selvom de to vine har mange naturlige ligheder, så kan de slet ikke sammenlignes smagsmæssigt, som mange ellers tror. Den geografiske afstand mellem de to kommuner og de store forskelle i jordbunden slår tydeligt igennem. Mange vil sige at Barbaresco er en lettere og mere elegant vin – men det afhænger helt af producenten
Barbaresco-området er kun halvt så stort som Barolo, så vinproduktionen er langt mindre. Selvom Barbaresco er et mindre areal, er adskillige enkeltmarksvine blevet store og kendte navne i sig selv.
Barolo
Barolo er kendt som vinenes konge og kongernes vin. Det velklingende navn stammer fra landsbyen Barolo, der ligger midt i Langhe.
Barolo sammenlignes ofte med Barbaresco, som anses for at være Baroloens lillebror. Fællestrækkene er, at de begge altid laves på 100% Nebbiolo, hvilket er den højeste kvalitet af blå sort i Piemonte.
En ung Barolo er lukket og præget af barske tanniner, men allerede efter et par år åbner den gradvist op.
Når Baroloen ældes, skifter dens farve til teglrød, hvorefter den bevæger sig over i en orange nuance. Med sin komplekse duft af røde bær og mørke frugter, er Baroloen i en klasse for sig.
Aromaen emmer af florale elementer og mørkere noter af trøffel, chokolade og lakrids. Frugten og de florale elementer af tørrede blomster og urter går fra at være friske til at tørre ud. Den er en sand aromabombe, for dens karakter ændrer sig med alderen, helt uden at den mister sin skønne intensitet.