PIEMONTE, LANGHE & ALBA

PIEMONTE

Piemonte er en af de absolut bedste regioner i italien og dermed også i verden. Det skyldes især nebbiolo-druen, som egenhændigt står bag de store vine fra Barolo og Barbaresco. Piemonte er dog meget mere end de to vine, hvad det store antal doc’er og docg’er også understreger. Der er hele 7 DOCG’er og 45 DOC’er. Den nemmeste måde at adskille områderne er via deres primære druesort, som i høj grad er baseret på lokale kvalitetssorter.

BARBARESCO

Barbaresco er den kendte lillebror, som altid har stået i skyggen af barolo. Barbaresco laves på samme druesort som Barolo, nemlig 100% nebbiolo. Der er derfor naturlige ligheder. Men der er ikke tale om en lille og mindre intens Barolo, som mange fejlagtigt tror. Barbaresco er en lettere udgave af Barolo, med mindre struktur, men med mere elegance. Området er kun halvt så stort som Barolo, så produktionen af Barbaresco er også langt mindre. Trods det mindre areal, er der alligevel stor forskel på producenterne. Der findes adskillige enkeltmarksvine, hvoraf en stor del er blevet kendte navne i sig selv.

BAROLO

Det siges om Barolo, at den er vinenes konge og kongernes vin! Større kan det vist ikke blive. Barolo har sit velklingende navn fra landsbyen Barolo, der ligger i Langhe. Barolo har en kendt lillebror, Barbaresco, som den ofte sammenlignes med. Fællestrækkene er, at Barolo og Barbaresco altid laves 100% på nebbiolo. Nebbiolo er den kvalitetsmæssige bedste blå sort i Piemonte.

En Barolo er som ung lukket og præget af barske tanniner. Men allerede efter et par år begynder den gradvist at åbne op. Farven skifter til teglrød og bevæger sig over mod orange, jo ældre en Barolo bliver. Duften er meget kompleks og indeholder alskens røde bær og mørke frugter. aromaerne spænder over både florale elementer og mørkere noter som trøffel, chokolade og lakrids, der alle ændres jo ældre den bliver. Frugten går fra at være frisk til tørret. Det samme gælder for de florale elementer, der går i retningen af tørrede blomster og urter. En Barolo er en aromabombe, der skifter karakter med alderen, men uden at miste sin intensitet.